A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Ercsei Zsolt
A vágy villamosa
Ercsei Zsolt
Vakok
Ercsei Zsolt
Hormon
Daniel Zholdak
Rosmersholm
Ercsei Zsolt
A kísérlet
Ercsei Zsolt
Légy jó mindhalálig
Kalucsni
Ercsei Zsolt
Homemade
Ercsei Zsolt
A mélyben
Ercsei Zsolt
Öregek könyve
Ercsei Zsolt
Pour Toujours
(Mindörökké)
Ercsei Zsolt
A pelikán
Ercsei Zsolt
A kétbalkezes varázsló
Ercsei Zsolt
Amerika
Ercsei Zsolt
Julius Caesar
Török Tihamér
Az árnyék
Design: Török Tihamér
Rekviem egy ügynökért
Design: Török Tihamér
A dzsungel könyve
Design: Török Tihamér
Hullámtörés
Török Tihamér
#hattyúdal
Török Tihamér
Az özvegy Karnyóné
és a két szeleburdiak
Török Tihamér
A vágy
Török Tihamér
Az öreg hölgy látogatása
Design: Török Tihamér
Aki elzárja az éjszakát
Design: Török Tihamér
Vidéki jegyesek
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK Nyomtatás   << Vissza
       
 2016. 12. 15.   
Sikeres turné után tért haza Japánból a Hedda Gabler

December 6. és 12. között a harmadik alkalommal megrendezett Tokiói Nemzetközi Ibsen Fesztivál vendége volt a Hedda Gabler című előadással a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az Andrei Șerban által rendezett nagysikerű produkciót két alkalommal mutatta be japán közönség előtt a társulat. A vendégjáték megvalósulását a Román Kulturális Intézet támogatása tette lehetővé.

„Miközben a világban káosz uralkodik, Japán nem lehet az egyetlen ország, amelyik tétlenül figyel. A klasszikus drámákat innovatív formában állítják színpadra szerte a világban, így Ibsen drámái sem tűrhetik tétlenül az avítt előadásformákat. Minden mai Ibsen-rendezés elkerülhetetlenül új, friss nézőpontot nyújt kortárs társadalmunkról” – nyilatkozta Mitsuya Mori, a Nemzetközi Ibsen Fesztivál művészeti igazgatója.

A háromévente megrendezésre kerülő Ibsen most Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Kolozsvári Állami Magyar Színház volt az első magyar nyelvű meghívott társulat. A 2016-os kiadás programjában a norvég drámaíró két színpadi műve, A nép ellensége és a Hedda Gabler szerepelt, mindkettő három-három előadásban. Három japán társulat mellett egy belga, egy norvég és a kolozsvári társulat előadása alkotta az idei fesztiválprogramot.

A fesztivál célja egy olyan találkozó megszervezése, amely az ibseni szövegek aktualitásával foglalkozik, rákérdez az egyén magányára a huszonegyedik században, valamint az egyén és a társadalom viszonyára a különböző kulturális közegekben megszülető színházi előadások segítségével.

A fesztivál főszervezője a Theatre Office Natori produkciós iroda, élén Toshiyuki Natorival. Az iroda elsősorban Mitsuya Mori japán rendező és Ibsen-kutató Ibsen-előadásainak producere, emellett a moszkvai Malij Színházzal közösen kortárs orosz szövegeket is bemutatnak.

A fesztivált a tokiói Sangenjaya metrómegálló közelében, az egyik legmagasabb épületnek számító Carrot Towerben szervezték meg, az itt működő Setagaya Public Színházban. Ez a színház két teremmel rendelkezik, a fesztivál a 225 férőhelyes Theatre Tramben zajlott. Az épület nevét a Setagaya villamosvonalról kapta, Tokió egyik utolsó villamosvonaláról, melynek végmegállója a Carrot Tower mellett található.

Itt játszotta a kolozsvári társulat két alkalommal, közel 400 néző, kritikus és színházi szakember előtt az Andrei Șerban rendezte Hedda Gablert. Az előadásokra december 10-én és 11-én került sor, az új térhez adaptált díszletben.

Andrei Șerban neve nem ismeretlen a japán közönség és szakma előtt, hiszen 1981-ben ugyancsak Tokióban megrendezte Csehov Sirályát. A kolozsvári társulat előadása pozitív fogadtatásra talált Japánban. Az előadás utáni beszélgetésen a kritikusok az egyik legformabontóbb Hedda-előadásként emlegették, kiemelve az előadás tragikomikus jellegét, ami a főszereplő vergődése és a játék humora közt megszülető feszültségből fakad. Olyan színházi kritikusok méltatták az előadást, mint Eisuke Shichiji, Guro Minamoto, valamint Yoshio Osasa. Andrei Șerban pedig elmondta, hogy bár figyelmeztette a színészeket arra, hogy a közönség nem fog úgy reagálni a humoros jelenetekre, mint ahogy azt otthon megszokhatták, kellemesen csalódott: nagyon figyelmes, az előadást pontosan értő és arra aktívan reagáló közönséggel találkozott Tokióban.


 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia